23948sdkhjf

Vad händer nu?

Vad händer med Ikea nu när Ingvar Kamprad inte finns kvar? Det är en fråga många ställer sig. Svaret är att han lämnar efter sig en stabil organisation som kommer att fortsätta som förut.

Ingvar Kamprad grundade Ikea år 1943. Sedan dess har möbelföretaget växt till en multinationell möbeljätte med drygt 400 varuhus och cirka 150 000 anställda utspridda över hela världen. Trots att Kamprad inte haft något exekutivt uppdrag inom Ikea på flera år har han haft ett starkt inflytande på företaget in i det sista. Det säger Lars-Johan Jarnheimer, ordförande för Ingka Holding som äger och driver de flesta av Ikeas varuhus, till SvD.

Han påpekar att många som har en chefsposition inom företaget har arbetat där i många år – ibland 20-30 år – och att de därmed har "vaccinerats" med Ingvar Kamprads tankar om hur bolaget ska skötas.

Jonas Stenebo, som hade flera chefspositioner inom Ikea på 90-talet och som år 2011 gav ut boken "Sanningen om Ikea", tror att Ingvar Kamprads bortgång förmodligen inte kommer att påverka bolaget nämnvärt.

– Jag tror faktiskt inte att det här betyder så mycket. Jag är otroligt ledsen över att Ingvar gått bort. Han var den största affärsmannen i svensk historia, men hans geni behövdes framför allt under Ikeas expansionsfas. Nu är den stora utmaningen man står inför hur man ska utveckla e-handel, och det är en fråga där Ingvar aldrig var särskilt engagerad, säger han till SvD.

Pengarna i Ikea är säkrade genom olika stiftelser, så de kommer inte heller att påverkas av Ingvar Kamprads bortgång, enligt Lars-Johan Jarnheimer.

Bolaget Inter Ikea ansvarar för tillverkning och distribution av Ikeas möbler medan varumärke och design ägs av Schweizbaserade Interogo. Majoriteten av varuhusen ägs som sagt till störst del av Ingka Holding, som har sin bas i Nederländerna. Några av varuhusen drivs dessutom av Ikano Group, där bland annat Ikano Bank ingår. Ikano Group ägs av familjen Kamprad och omsätter cirka 60 miljarder kronor årligen.

Familjen Kamprad får enligt reglerna inte ha majoritet i styrelsen och Jonas Kamprad, Ingvar Kamprads son, är den enda representanten från familjen i Ingka Holdings styrelse. Hans bror Mathias Kamprad sitter i Interogos supervisory board.

Efter Ingvar Kamprads bortgång har frågan även väckts om Ikea nu kommer att gå in på börsen – något som Kamprad aldrig ville. Hur det blir återstår att se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093