23948sdkhjf

Sätrahandlare hoppas på tillträdesförbud

Regeringen tillsätter utredning om tillträdesförbud i butiker men ett lagförslag kan ligga klart tidigast 2020 och få effekt om åtta år.

– Bättre än ingenting, säger Icahandlare Andreas Bylger i Sätra som egentligen hoppas på snabbare åtgärder.

– En handlare ska inte behöva anställa egna ordningsvakter i butiken.

Mats Pertoft, mp, vice ordförande i justititeutskottet som besöker Andres i Sätrabutiken menar att ett lagförslag har dröjt på grund av att frågan är komplicerad, grundlagen ger fri rörelsefrihet i hela samhället. Om grundlagen behöver ändras kan lagen i värsta fall tidigast få laga rum om åtta år, då det krävs två beslut mellan riksdagsvalen.

 – Frågan har utretts tidigare, men vi har inte lyckats nå ändra fram. Nu har vi gett utredaren i uppdrag att komma med ett formuleringsförslag till lag, säger Mats Pertoft och fortsätter:

– Personligen anser jag att alla brott ska utredas och att snatteri ska få konsekvenser, säger Mats Pertoft, mp.

Sedan Andreas Bylger tog över sin Ica-butik 2005 har alla butiker i hela landet sett en kontinuerlig ökning av snatterier och stölder. Från enskilda personer till lokala gäng till stöldligor på turné.

– Det är för mycket bus. Under ett år anmälde vi 55 snatterier, det vill säga snatterier där vi tog personen på bar gärning. Vi filmade och skickade med filmen på en sticka. Ändå var det bara sex stycken av dessa som gick vidare till åklagare, säger Andreas Bylger.

Ett annat problem är enligt Andreas Bylger, mängd- och åldersrabatten. De flesta snatterier under 60 kronor avskrivs direkt. Dessutom får förövaren en så kallad åldersrabatt om personen är under 21 år.

Elisabet Due, ansvarig för näringslivs- och branschfrågor hos Icahandlarnas Förbund, lyfter fram behovet av dialog och samordning mellan handeln, politiker och polisen. Särskilt polisen behöver ha ett extra fokus på handelsplatser, snatterier är en port in i tyngre kriminalitet, anser hon.

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11