23948sdkhjf

Nytt handelsområde kan ta plats i Umeå

Planerar nytt handelsområde utanför city. ”Ambitionen är att ha de första verksamheterna i gång till våren 2020.”

Umeå kommun och fastighetsutvecklingsbolaget Rico Estate Development, RED, ska underteckna en avsiktsförklaring om utvecklingen av ett nytt handels- och verksamhetsområde på 40 hektar – 400 000 kvadratmeter – i Umeå. Området har projektnamnet Sandbäckens handelsområde och en del av det nya handelsområdet ska enligt planerna ta plats mellan Norra länken och väg 364 (Ersmarksvägen).

Avsiktsförklaringen har hittills undertecknats av RED.

– Avsikten är att vi ska hjälpa kommunen att bygga ut området och ta fram underlag för hur handelsdelen kan se ut, säger Ronald Rico, vd på RED, till Dagens Handel.

– Själva handelsdelen borde ligga på 40 000-45 000 kvadratmeter. Ambitionen är att ha de första verksamheterna i gång till våren 2020, tillägger han.

Kommunen har nu ansökt om en detaljplan för området och förhoppningen är att den ska ha vunnit laga kraft till årsskiftet. Om inte så kan avgiftsförklaringen förlängas, dock längst fram till och med år 2020.

Verksamhetsområdet är enligt detaljplanen 40 hektar mark. Det är dubbelt så stort som Söderslätts handelsområde, där Ikea och köpcentret Avion Shopping ligger. Storleken kan dock justeras under planeringens gång.

När detaljplanen har antagits ska Umeå kommun och RED teckna ett markanvisningsavtal som anger exakt lokalisering, omfattning och prissättning av projektet.

Finns det ett behov av ett sådant handelsområde i Umeå?

– Vi vet att det finns ett behov eftersom vi har konkreta diskussioner med intressenter som vill etablera sig i Umeå men som inte ryms i stadskärnan. Det rör sig om volymhandelsetableringar som kräver externa, stora ytor.

Vilka intressenter det rör sig om kan Ronald Rico inte berätta i dagsläget.

– Det kommer att tydliggöras längre fram i processen, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063