23948sdkhjf

Nya paketavgifter kan dröja

Postnord och Tullverket kommer inte överens.

I januari hamnade statligt ägda Postnord i blåsväder för sin bristande hantering när det gäller att kräva in moms för postordervaror från tredjeland, särskilt Kina. Moms ska betalas in från första kronan och Postnord har fått i uppdrag av Tullverket att ta fram en handlingsplan för hur problemet med momshanteringen ska lösas. Planen ska enligt uppdraget presenteras den 1 mars.

Postnord har meddelat att det i framtiden kommer att krävas dels en administrationsavgift och dels moms för varje paket som levereras, men den färdiga handlingsplanen kan nu dröja. Det menar Postnords informationschef Thomas Backteman, som berättar för Breakit att en hel del frågetecken finns kvar trots att det bara är tre veckor kvar till deadline.

– Det finns fortfarande en del juridiska oklarheter och en lång rad frågor som vi måste hantera innan första mars, säger Thomas Backteman till Breakit.

Bland annat ska det fortfarande finnas oklarheter mellan Tullverket och Postnord om vad som faktiskt krävs för att få kräva ut moms.

– Som vi tolkar lagstiftningen så måste man vara utsedd deklarant i formell mening för att få ta in moms och vi uppfattar inte att vi är utsedda deklaranter. Men det är möjligtvis så att Tullverket tolkar det på ett annat sätt, säger han till Breakit.

En annan fråga är om Postnord kan begära ut momsen i efterhand eller om de måste vänta med leveransen tills dess att den betalats in.

Thomas Backteman tillägger att nivån på de planerade administrationsavgifterna beror på hur systemet slutligen utformas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094