23948sdkhjf

Studie: Livsmedel inte problemet när det kommer till mikroplaster

En studie vid Göteborgs universitet visar att andra exponeringsvägar än livsmedel och kranvattten är 40 miljoner gånger högre.
Diskussionen om mikroplaster i livsmedel riskerar att flytta fokus från det riktiga problemet: hur plast produceras och konsumeras, menar Bethanie Carney Almroth vid Göteborgs universitet, en av forskarna bakom en ny studie om mikroplaster.

Enligt studien, utförd av forskare vid Göteborgs universitet och Danmarks tekniska universitet, ser man att exponeringen för mikroplaster är mycket högre via andra exponeringsvägar än via livsmedel och dricksvatten.

Genom att jämföra den mängd bisfenol A som en människa får i sig under ett år genom att äta skaldjur (som fått i sig mikroplaster) med andra exponeringsvägar, såg man att de senare stod för 40 miljoner gånger högre exponering av mikroplaster än maten.

Bland annat är kläder gjorda av syntetiskt material en källa till mikroplaster, eftersom de kontinuerligt avger fiber – något som tydliggjordes i studien.

– Vi gjorde ett kort test där vi ställde fram vattenglas på ett bord för att se hur många fibrer som föll i dem. Redan efter fyra timmar såg vi liknande eller högre nivåer av plastfibrer som i kranvattnet, säger Therese Karlsson, doktorand vid institutionen för marina vetenskaper, i en kommentar.

Studien visar att människor i större utsträckning utsätts för plast och dess kemikalier på andra sätt än genom livsmedel, och med resultaten i ryggen uppmanar man därför till en mer omfattande och övergripande diskussion om plastkonsumtionen.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089