23948sdkhjf

Tuff inledning på modehandelsåret – försäljningen snöade bort

Försäljningen i såväl kläd- som skohandeln backade i februari. Den tidiga vårförsäljningen kom av sig på grund av ymnigt snöväder, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

Försäljningen av kläder i fysiska butiker, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 9,4 procent i februari jämfört med motsvarande månad i fjol.

Motsvarande siffra för skobutikerna visar ett tapp om 5,8 procent. Försäljningen gick trögt trots att jämförelsetalen från i fjol var modesta. Februari är dock generellt oftast ingen god månad för modehandeln.

Månaden ligger inklämd mellan vinterns slutreor och en vårförsäljning som inte kommit igång. Det gör februari till den minsta försäljningsmånaden som också ger låga marginaler. Det är först i mars som vårens mode börjar sälja i en större omfattning. I år ligger påsken tyvärr i mars och dessutom i samband med lönen, vilket är negativt för sällanköpsvaruhandeln då intresset under påskhelgen ligger på mat, säger  Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078