23948sdkhjf

Så minskades kortbedrägerierna med 97 procent

Nya säkerhetsrutiner får stopp på kortbedrägerierna på Tradera.

Köp som genomförs med stulna kortuppgifter – så kallade CNP-köp – är den typen av bedrägeri som ökade mest förra året. Det visar statistik från Polisens Nationella bedrägericenter, NBC. Kortbedrägerierna ökade med fem procent från 2016 och gav upphov till 80 000 polisanmälningar.

Den digitala marknadsplatsen Tradera var inte förskonad från bedrägerierna. Därför valde företaget för ett år sedan att införa säkerhetsfunktionen 3-D Secure – något som minskat antalet kortbedrägerier på sidan med 97 procent.

– I vår betaltjänst såg vi att det genomfördes CNP-köp med stulna kortuppgifter. Vi fick rekommendationen att införa 3D-secure för att komma till rätta med problemet. Det visade sig vara en lyckad satsning. CNP-köp med stulna kortuppgifter har minskat med 97 procent och vår affär har inte påverkats negativt överhuvudtaget, säger Niclas Hjelm, säkerhetschef på Tradera.

3-D Secure går ut på att kunden identifierar sig med hjälp av ett extra lösenord – som bedrägaren inte har tillgång till – när de genomför ett köp.

NBC:s statistik visar vidare att 20 procent av svenska e-handlare hittills har valt att införa 3-D Secure.

– Vi önskar att alla svenska e-handlare ansluter sig till 3D Secure eller på annat sätt säkerställer kundens identitet. Med denna relativt enkla brottsförebyggande åtgärd skulle vi tillsammans, utan negativ påverkan för handeln, kunna bromsa bedrägeribrottsligheten i Sverige, säger Jan Olsson, Polisens Nationella Bedrägericenter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079