23948sdkhjf

Nytt kryphål för att undgå kinesisk moms

Ett svenskt företag har hittat ett kryphål i regelverket som gör att deras kunder slipper momsen och Postnords avgifter.

Den första mars införde Postnord en avgift som kunde ha blivit dödsstöten för en stor del av internethandeln med Kina. Men nu har det upptäckts luckor i regelverket som ett svenskt företag är först med att utnyttja. Om de kinesiska leverantörerna sänder varorna via Holland ska man enligt EU:s principer betala momsen där som är noll kronor om varornas värde understiger 22 euro. 

Sedan fraktas varorna till Sverige och på så sätt behöver kunderna inte betala den svenska momsen och Postnords avgift.  

– Det här är något som holländarna och många andra ser som en möjlighet för att bygga upp handelsvägarna från Kina till Europa genom att ha olika typer av lättnader för produkter, säger Dinesh Nayar, vd på Fyndiq, till SVT Nyheter.

På Postnord är man medveten om att företag kan utnyttja den fria rörligheten inom EU.

– Vi har hela tiden sagt att vi gör bedömningen att en del av de här flödena kommer att styra om via andra europeiska länder där man följer EU:s direktiv att ta ut moms från 22 euro, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.  

Fler företag har gjort förberedelser för att följa efter det svenska företagets exempel och välja omvägen via bland annat Holland.

– I och med att det är stora volymer som kommer ut från Kina är den faktiska merkostnaden för kunden väldigt liten. Det rör sig om ett par kronor som läggs på produkt- eller fraktpriset, säger Dinesh Nayar. 

Framför allt hoppas leverantörerna på ett helt nytt system. Förhandlingar pågår för att få fram en digital lösning som gör att kunderna betalar den svenska momsen direkt när man köper varan samt ett litet påslag till Postnord. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078