23948sdkhjf

De är Sveriges bästa e-handelskommuner

En liten uppstickare kniper förstapriset i Paysons stora undersökning.

Det går undan i Munkfors, i alla fall när det kommer till e-handel. Det är faktiskt den kommun där det startas flest e-handelsföretag i förhållande till folkmängd, enligt Payson som undersökt var i landet näthandeln är som mest på frammarsch.

– Det är riktigt glädjande att se att det finns företag som satsat på e-handel. I en mindre kommun som Munkfors kämpar den fysiska handeln mot den växande e-handeln, precis som på många andra orter. Att vi toppar listan för kommuner i landet med e-handelsentreprenörer var överraskande men vi har en hel del mindre enskilda företag som är duktiga samt något större postorderföretag. Kanske sporrar det fler företag att utveckla sina verksamheter med e-handel, säger Birgitta Svensson, Turism- och näringslivschef på Munkfors kommun.

Man följs av Ockelbo på andra plats och Storfors på tredje. Stockholm återfinns på fjärde plats, en förbättring med fem placeringar från förra året, och toppar därmed bland storstäderna. Göteborg återfinns på plats 17 och Malmö först på 30:e plats.

På den mindre smickrande jumboplatsen har Piteå parkerat sig. Den tillhörde Kiruna förra året, men nu har norrbottningarna klättrat fem placeringar.
Konsumenternas beteende har förändrats i takt med digitaliseringen och många företag har insett,vilka oändliga möjligheter som finns när man driver e-butik. Allt fler vågar nu också ta steget att starta e-handelsföretag eftersom tröskeln är låg tack vare smidiga designverktyg och säkra betalningslösningar. Detta gör att den digitala handeln allt mer utmanar den fysiska, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson.

Totalt har 229 kommuner ingått i Paysons index, som baseras på siffror från SCB och Allabolag.se. De kommuner där inget nytt e-handelsföretag startade finns inte med på listan. Noterbart är även att mätmetoden tycks gynna mindre kommuner, då det i vinnarkommunen Munkfors startades två nya e-handelsföretag under 2017, att jämföra med 425 stycken i Stockholm.

Sveriges bästa e-handelskommuner:

1. Munkfors
2. Ockelbo
3. Storfors
4. Stockholm
5. Sjöbo
6. Dals-Eds
7. Ljusnarsberg
8. Tidaholm
9. Lidingö
10. Vellinge

Källa: Payson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11