23948sdkhjf

Jysk svarar på kritiken: "Vår bild skiljer sig lite från deras"

Tre lokala skyddsombud inkom med svidande kritik mot Jysk i en skrivelse till Arbetsmiljöverket. Nu ger företaget sin bild av läget.

Jysk har fått hård kritik från tre lokala skyddsombud, som i en skrivelse till Arbetsmiljöverket säger företaget inte genomfört flera av de insatser man säger sig ha gjort och inte heller lever upp till myndighetens krav. Nu svarar Jysk på kritiken.

– Jag har läst skrivelsen från tre av våra lokala skyddsombud och vi håller på med ett svar, som ska skickas till Arbetsmiljöverket nästa vecka och vår bild skiljer sig lite från deras. Vi överblickar 138 butiker och de refererar till sju stycken, säger Charlotta Lindborg, HR Manager på Jysk.

– Vi utbildar anställda i truck och lyft. Men det sker inte direkt första veckan på jobbet, då är det en annan del av introduktionen. Men ingen medarbetare får framföra truck, utan att ha genomgått utbildningen.

– Vad gäller kraven från Arbetsmiljöverket har vi anlitat företagshälsovård som har genomfört riskbedömningar i tre butiker och kommit med förslag på åtgärder.

En del av kritiken från skyddsombuden bygger på att de belastningsergonomiska bedömningarna som genomförts efter Arbetsmiljöverkets granskning varit begränsade till några få butiker, trots kravet på att de ska göras i alla 138.
– Det stämmer. Vi har genomfört omfattande riskbedömningar i tre butiker och de åtgärder som framkommit ska nu appliceras på alla butiker, det är den ena delen. Sen har vi i dag ett systematiskt arbetsmiljöarbete, där ergonomi ingår, berättar Lindborg.

Är du förvånad över kritiken?
– Nej, jag ska inte säga att jag är förvånad. Det är ju lokalt och sen finns det ju exempel det här kring hjälpmedel där vi är helt eniga med de lokala skyddsombuden. Finns det behov av hjälpmedel ska vi köpa in det. Vi vill ha en lokal samverkan och till och med välkomnar en bra dialog. Det är viktigt för mig att understryka att vi verkligen är måna om att bygga goda relationer.

– Vi har precis haft en medarbetarundersökning, där 91 procent av alla medarbetare svarat. Bilden där är att merparten av våra medarbetare trivs. Medarbetarnöjdheten har ökat med sju procent sedan den senaste undersökningen 2016.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.44