23948sdkhjf

Ökat regelkrångel i vägen för tillväxten

Ett upplevt ökat regelkrångel hindrar tillväxten, enligt rapporter från Svensk Handel och Tillväxtverket.

Svensk Handel och Tillväxtverket bjöd in till ett frukostseminarium och presenterade sina undersökningar, som visar att företagarna inom handeln upplever att regelbördan har blivit både tyngre och hindrar tillväxten. Hela 78 procent (åtta av tio) av företagarna svarar att det blivit allt krångligare att ha koll på alla lagar och myndighetsregler under de senaste fem åren.

Det var väl en gammal konung som sade ”land ska med lag byggas”. Vi ska inte ha ett laglöst land, det ska vara ordning och reda. Vi ska ha regler, men det ska vara rätt regler i rätt mängd, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

"Har undersökt rätt saker"

Svensk Handels rapport ”Värsta reglerna” och Tillväxtverkets rapport ”Förenkla för företagen” pekar båda två i samma riktning: Dels att fler anser att regelkrånglet är värre i dag, än för fem år sedan samt att gruppen som tycker att regelbördan minskat blir allt mindre.
– Att siffrorna i rapporterna är så
överensstämmande visar att vi har undersökt rätt saker, säger Elisabet Elmsäter Vegsö på Svensk Handel.

Det är mest resurskrävande

Skatteregler anges som det område som mest resurskrävande inom sällanköpsvaruhandeln. Av skattereglerna är de mest krävande momenten momsredovisning och skattedeklaration, enligt Svenska Handels rapport.

Allra mest missnöjda är företag inom dagligvaruhandeln, som i högst grad upplever att regelbördan ökat under den senaste femårsperioden.

Svensk Handel presenterade därför en åtgärdsplan på fem punkter, för att förenkla för företagen och på så sätt främja tillväxten där företagen i dag upplever att det finns hinder.

Mest missnöje i handeln

Tillväxtverkets undersökning, med inte mindre än 10 000 deltagare, visade också att handeln och byggbranschen är de som starkast upplever att det skett en försämring på området, sedan 2014. Anna Johansson, chef på Förenklingsavdelningen hos Tillväxtverket vill se att kunskaperna från undersökningarna nu också omsätts i praktiken.

– Vi ser små skillnader åt det ena eller det andra hållet varje gång vi mäter. Men vi måste också göra något med de kunskaper vi får här och verkligen omsätta dem i förenklingsarbetet, säger hon.

Svensk Handels övergripande förslag på åtgärder:

1. Upprätta en maximal tidsgräns för handläggning i statlig och kommunal förvaltning.
2. Inför bäst före-datum på regler - regler tidsbegränsas och utvärderas innan de antingen ges en ny tidsffrist eller avskaffas.
3. Inför regeltak och principen om "En regel in - en regel ut".
4. Kommunerna behöver tydligare instruktioner från staten eller SKL för enhetlig regeltillämpning, tillsyn och tillståndshandling.
5. Inga tillsynsavgifter utan tillsyn. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095