23948sdkhjf

Handelskriget trappas upp

Tullbråket mellan USA och Kina växer och börserna skakar.

Det började med president Donald Trumps stål- och aluminiumtullar som infördes i början av mars. Konflikten har därefter eskalerat. Kinas svar att ge 128 varor från USA en tulltaxa på 25 procent följdes av att USA införde en motsvarande tulltaxa på 1 300 kinesiska varor. Senast igår kom nya besked att Kina hotar med nya tullar på 106 amerikanska varor, bland annat sojabönor, bilar och kemikalier till ett värde av 50 miljarder kronor.

Konflikten påverkar även marknaden i EU med oro på börsen och fallande råvarupriser. Kronan ligger idag på den lägsta nivån sedan 2009.

– Det är uppenbart att vi befinner oss i en situation där det är väldigt svårbedömt vad som ska hända. Risken är stor att det eskalerar och slutar med ett isolerat USA, säger professor Henrik Horn vid Institutet för näringslivsforskning, till TT.

Både USA och Kina har hotat med att de ska anmäla motparten till Världshandelsorganisationen, WTO.

– Vill man inte följa spelreglerna kan inte WTO göra något åt det, säger Henrik Horn och varnar för att vi inom ett år kan få väsentligt högre tullnivåer och andra globala handelshinder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078