23948sdkhjf

Hälften så många plastkassar ska användas

”Vi ser att handeln gjort mycket för att informera om plastkassars miljöpåverkan”, säger Agnes Willén, Naturvårdsverket.

År 2017 köpte svensk handel in 832 miljoner tunna plastkassar för konsumenter att bära hem varor i. Det visar de siffror som hittills rapporterats in till Naturvårdsverket av företag som tillverkar eller för in plastbärkassar i Sverige för användning i bland annat butiker, matvaruaffärer och restauranger. De ger en fingervisning kring hur många plastkassar som används i Sverige –motsvarande cirka 80 plastkassar per person och år.

Rapporteringen är en följd av en förordning som Sverige införde i slutet av år 2016, där målet är att minska förbrukningen av tunna plastkassar till 40 per person och år till år 2025. Det innebär således att förbrukningen ska halveras. När det gäller målet för den 31 december 2019 – att förbrukningen inte ska överskrida 90 kassar per person och år – verkar vi således ha nått målet.

−Vi ser att handeln gjort mycket för att informera om plastkassars miljöpåverkan och konsumenterna väljer oftare än tidigare att använda sin plastkasse flera gånger. Den utvecklingen behöver fortsätta om vi ska nå målet till 2025, säger Agnes Willén, handläggare på Naturvårdsverket.

−Det är spännande med siffrorna från det första rapporteringsåret och vi hoppas att kvaliteten på siffrorna blir ännu bättre när rapporteringen har blivit mer etablerad, tillägger hon.

Rapporteringskravet gäller endast plastkassar som avses för att konsumenterna ska kunna packa och bära hem varor – inte de tunnare plastkassar som används till exempelvis frukt och grönt och inte heller tjockare plastpåsar som ska hålla en längre tid.

Deadline för rapporteringen var den 31 mars men det är oklart om alla som omfattas av rapporteringskravet har lämnat in sina siffror, meddelar Naturvårdsverket. Dessutom vet man inte hur många av dessa kassar som faktiskt har förbrukats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078