23948sdkhjf

”Har aldrig varit längre ifrån konkurs”

”Alla pusselbitarna för att nå en lösning finns nu på bordet”, säger investeraren Peter Gyllenhammar om hur Teknikmagasinet ska räddas.

Som Dagens Handel tidigare skrivit har Teknikmagasinet lämnat in ett ackordsförslag till Solna tingsrätt, där företaget ber borgenärerna att om att bara behöva betala tillbaka 25 procent av sina skulder. Senast den 20 april ska fordringsägarna ta ställning till ackordsförslaget. Om det går igenom och vinner laga kraft kommer en ny ägare – investeringsbolaget Peter Gyllenhammar – att träda in och ta över 100 procent av Teknikmagasinet. Om inte väntar konkurs.

Men Peter Gyllenhammar är inte särskilt orolig.

– Teknikmagasinet har aldrig varit längre ifrån en konkurs än nu under de senaste tolv månaderna. När man gått in i rekonstruktionsfas kan man inte försättas i konkurs och Teknikmagasinet befinner sig i en tredje rekonstruktionsperiod för tillfället, säger han till Dagens Handel.

Feedback från borgenärerna på ackordsförslaget är så här långt helt positiv. Alla pusselbitarna för att nå en lösning finns nu på bordet och givet att ackordsförslaget vinner laga kraft kan man säga att vi tar oss ut ur problemen. Det är ytterst få ackordsförslag som inte vinner laga kraft.

Om förslaget inte skulle gå igenom väntar dock konkurs.

– Rekonstruktören har kommunicerat till borgenärerna att om de accepterar ackordsförslaget får de 25 procent tillbaka, annars blir det konkurs och då får de inga pengar, säger Peter Gyllenhammar.

Han berättar att han, med sitt investeringsbolag, kom in i arbetet med Teknikmagasinet för ungefär tio veckor sedan. Sedan dess har han gått in med pengar för att hjälpa företaget att få kontroll på finanserna.

– Vi har jobbat med rekonstruktioner tidigare och är vana vid detta. Hittills har vi gått in med 17 miljoner kronor och vi kommer fortsätta att gå in med friska pengar tills dess att ackordsförslaget vunnit laga kraft. När och om det gör det så skrivs skulderna ner med 25 procent och då kan vi gå vidare med business as usual.

Varför valde ni att gå in i Teknikmagasinet?

– Jag fick ett väl genomarbetat memorandum av verksamheten och såg att detta är en nishad affär som inte konkurrerar direkt med andra. Ofta går man bara dit för att hitta något kul - det är en destination. När jag tittade närmare hittade jag även en väldigt kompetent företagsledning och i butikerna jobbar duktiga och engagerade personer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078