23948sdkhjf

Tvisten om Åhlénsbranden har pågått i 16 år

2002 totalförstördes Åhléns och Hemköp i Landskrona i en brand som anlades av en 13-årig flicka. Tvisten mellan försäkringsbolagen och Landskrona kommun pågår fortfarande.

Branden, som startade bland några chipspåsar i en Hemköpsbutik, spred sig med förödande hastighet till Åhlénsbutiken som fanns i samma byggnad. Strax därefter greps en 13-årig flicka i Malmö där hon också försökt tända eld i ett varuhus. Hon hade även gjort samma sak på andra platser i Helsingborg och Malmö. 13-åringen, som var omhändertagen enligt LVU, vistades tillfälligt hos sin mamma.

Tvisten mellan kommunen och försäkringsbolaget IF och Zürich vandrade genom domstolarna och 2013, 11 år senare, avgjordes ärendet i Högsta Domstolen. Med tanke på att Landskrona kommun haft ansvar för 13-åringen ålades kommunen att betala 50 miljoner kronor till försäkringsbolagen som ersatt Hemköp och fastighetsägaren.

Trygg Hansa, som försäkrat Åhléns, valde att stå utanför domstolsprocessen. Men eftersom kommunen var försäkrad i just Trygg Hansa, fick denne rätt till en ersättning på 30 miljoner kronor.

Trygg Hansa hade vid den tiden även betalat ut 7,2 miljoner kronor till sin andra försäkringstagare Åhléns, pengar som försäkringsföretaget ville dra av från sin ersättning till kommunen. Fel, menade Landskrona kommun, som gick till domstol för att kräva de resterande 7,2 miljoner kronorna, plus ränta.

I en ny dom ger nu Stockholms tingsrätt Landskrona kommun rätt. Trygg Hansa ska därför betala 7,2 miljoner kronor till kommunen, plus ränta på nästan lika mycket. Försäkringsbolaget ska även ersätta kommunen för rättegångskostnader på 1,6 miljoner kronor.

Trygg Hansa har inte meddelat om domen ska överklagas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11