23948sdkhjf

Använder vilseledande priser

Många företag inom Bygghemma-koncernen använder sig av rekommenderade priser på ett vilseledande sätt, visar en granskning genomförd av SVT.

Flera möbel- och heminredningssajter inom Bygghemmakoncernen, som noterades på Stockholmsbörsen under våren, använder sig av rekommenderade priser i sin marknadsföring på ett vilseledande sätt, enligt en granskning från SVT:s konsumentredaktion Plus.

Rekommenderade priser används för varumärken som bara Bygghemma själva säljer, och för många av produkterna finns det ingen på marknaden som säljer dem för det rekommenderade priset, enligt granskningen.

Rekommenderade priser får endast användas om de faktiskt tillämpas på marknaden. Om priset är för högt i jämförelse med försäljarens pris kan det också vara vilseledande för kunden, uppger SVT med hänvisning till Konsumentverket.

En av sajterna, Trademax, stämdes redan i fjol av Konsumentombudsmannen (KO) för sitt användande av rekommenderade priser. KO har yrkat på att Trademax ska betala tio miljoner kronor i böter. Målet väntar på att avgöras i domstol.

Bygghemmas vd Mikael Olander skriver i ett mejl till Plusredaktionen att det är leverantörerna som sätter de rekommenderade priserna och menar att prisjämförelsen är schysst eftersom konsumenterna vet vad ett rekommenderat pris är. Samtidigt välkomnar han en rättslig prövning.

I granskningen jämförde Plusredaktionen priserna på över 30 möbler som marknadsförs med hjälp av överstrukna rekommenderade priser hos Trademax, Furniturebox, Bygghemma och Chilli, som är butiker inom Bygghemmakoncernen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078