23948sdkhjf

Dramatiska konkurser i maj

Konkurserna minskade, men fällde några stora drakar i maj.

Konkurserna minskade för åttonde månaden i rad, visar statistik från Creditsafe. Men maj skördade ändå sina offer. Den mest dramatiska konkursen stod förstås NextJet Sverige AB för, som tillsammans med dotterbolaget NextJet Aktiebolag hade en omsättning på 858 miljoner och 211 anställda.
Förra månaden rapporterade vi om att flera större företag försatts i konkurs. Tyvärr ser vi samma tråkiga resultat även denna månad. Det är anmärkningsvärt och det är dessutom stora koncerner som funnits länge, säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

Dessutom gick Swedish Tobaksgrossisten AB, med 269 miljoner i omsättning, i graven. Också den mytomspunna gitarrtillverkaren Gibson dukade under efter 125 år i branschen. Gibson Innovations Sweden AB hade en omsättning på 190 miljoner kronor och 14 anställda. Noterbart var också att fordonskoncernen VA Automotive i Hässleholm AB med tre dotterbolag lämnade in en konkursansökan. Deras omsättning var 416 miljoner och konkursen drabbade hela 151 anställda.
När stora företag går i konkurs drabbar det underleverantörerna hårt och ibland hela regioner. Jag befarar att vi kan komma att se en ökning i antal konkurser om detta fortsätter, säger Krister Jonsson.

Totalt registrerades 583 företag i konkurs under maj månad, en minskning med sex procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11