23948sdkhjf

Nya larmrapporten: Amazon en av världens värsta arbetsgivare

Världsfacket, IFS listar Amazon, Samsung och General Motors som tre av de värsta arbetsgivarna.

De globala företagsjättarna Amazon, Samsung och General Motors får allvarlig kritik av Internationella fackliga samorganisationen. IFS listar trion bland de totalt 26 företag som begått de kränkningarna mot sina anställdas rättigheter.

Enligt rapporten har Amazon helt oacceptabla arbetsförhållanden med lågavlönade och osäkra jobb för de anställda i både USA och Storbritannien. I samband med strejken på logistikcentret i Spanien sades 100 tillfälligt anställda upp, något som fackförbundet CGT Spanien fördömde och ansåg vara en konsekvens av att arbetarna stöttat strejken. Även i Tyskland och Italien har anställda hos Amazons logistikcenter strejkat. Men företaget själva nekar till att några missförhållanden skulle råda.

"Inte en korrekt beskrivning"

Amazon har skapat över 130 000 arbeten under det senaste året och har nu över 560 000 anställda runt om i världen och har en säker och positiv arbetsplats med konkurrenskraftiga löner och förmåner från dag ett. Vi anser inte att dessa påståenden är en korrekt beskrivning av verksamheten i våra byggnader”, försvarar Marzena Wieckowska, PR-ansvarig för Amazon Operations, i en mejlkommentar till SVT.

Kritiseras i Korea

Samsung i sin tur prickas för att ha förvägrat fabriksarbetare i Sydkorea att välja fackförbund och delta i kollektiva förhandlingar. Dessutom har åklagare inlett en förundersökning efter att dokument beslagtagits på Samsungs kontor. Dokument som ska visa att Samsung motarbetar fackförbund.

Även General Motors får kritik för sina förehavanden i Sydkorea, men på grund av ett stort antal deltidsanställda som fått nästan 50 procent lägre lön än de fastanställda. Man har dessutom vägrat att tillmötesgå landets president, Moon Jae-ins uppmaningar att omvandla deltidskontrakten till heltid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172