23948sdkhjf

Butiker stoppar engångsgrillar efter extremtorkan

Högsommarvärme leder till drastiska åtgärder.

Den kraftiga värmen har lett till eldningsförbud i hela landet och det har lett till att flera handlare har vidtagit åtgärder. En del har satt upp varningstexter medan andra gått så långt som att helt ta bort engångsgrillarna ur sortimentet, däribland Coop Stenhamra och Stora Coop på Stenby i Västerås.

Coop centralt anser att det är upp till varje butik att själva bestämma om de vill ta bort engångsgrillar eller inte.

– Vi för en konstant dialog med räddningstjänsten och då läget ser olika ut lokalt så är det upp varje butik att själva bestämma över sitt sortiment, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop till Fri Köpenskap.

Ingen kedja har beslutat om att ta helt bort engångsgrillar men förutom Coop som går ut med information till sina butiker har även Ica vidtagit åtgärder.

– Vi ska informera alla Ica-butiker om det och vi har sett till att vi inte har någon central kampanj om engångsgrillar. På ica.se har vi också lagt ut en varningstext för att uppmärksamma kunderna om brandrisken, säger Anna Hedström, som är pressansvarig på Ica–gruppen till Jönköpingsposten.

I Norge har vissa kedjor valt att helt ta bort engångsgrillar, men ett liknande säljstopp lär inte införas i Sverige enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

– Vi som branschorganisation har inte gått ut med någon uppmaning om säljstopp då det går att använda engångsgrillar på ett ansvarsfullt sätt. Vi fokuserar på att hjälpa räddningstjänsten att informera konsumenterna om vad som är ansvarsfull grillning och gör det till exempel genom att sätta upp informationsskyltar, säger Anna Jönsson kommunikationschef på Svensk Dagligvaruhandel till Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094