23948sdkhjf

Här är hotet mot handeln

Handelns utveckling är hotad, visar ny rapport.

Handeln utvecklas i rask takt och de senaste åtta åren med stark digitalisering och en kraftigt växande e-handel. Antalet jobb i branschen har ökat snabbare än befolkningen och övrig arbetsmarknad.

Trots det visar Handels rapport ”Hur påverkar digitaliseringen framtida sysselsättning och kompetensbehov i handeln? En bedömning av utvecklingen 2015-2030” att majoriteten av de anställda inte alls påverkats av detta i sitt dagliga arbete. Den minoritet som påverkats anger att förändringen gäller innehållet i arbetsuppgifterna.

Självklart kommer samhället och arbetslivet förändras, men kanske inte på det sätt vi tror. Och framför allt ligger det i våra händer att styra utvecklingen. Den är inte ödesbestämd, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund, och en av författarna till rapporten. 

E-handeln växer mest

Rapporten pekar också mot att antalet jobb kommer att öka även i fortsättningen. Totalt sett väntas det skapas 81 000 nya arbetstillfällen. Mest väntas e-handeln öka, totalt med hela 175 procent. Partihandeln däremot stannar vid en beskedlig ökning på 5 procent.

Det stora hotet

Men det finns också ett överhängande hot, nämligen brister i arbetsvillkoren när det gäller löner, anställningsformer, arbetstider och arbetsmiljö, som kan göra det svårt för handeln att konkurrera om kompetent arbetskraft.

”På lång sikt är kanske det största hotet mot en lyckad digitalisering och god ekonomisk utveckling för handelsbranschen hur de anställda upplever den strukturomvandling som pågår”, skriver Handels i sin rapport.

Men, och det är det riktigt viktiga, vi äger frågan själva. Genom att satsa på kompetensutveckling och bättre arbetsvillkor kan vi kliva in i den digitala framtiden och samtidigt utveckla nya typer av arbetsuppgifter. Parterna på arbetsmarknaden har en mycket viktig roll att spela i denna utveckling, och inte minst samhällspolitiskt där satsningar på ökad trygghet på arbetsmarknaden är helt nödvändigt säger Stefan Carlén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094