23948sdkhjf

Högtryck i sommarhandeln enligt ny prognos

Hela 12 000 arbetstillfällen väntas skapas i sommar.

Sommarmånaderna står för dörren och det innebär högtryck i många butiker. Fyra av tio handlare har ökat försäljning under juni-augusti. Enligt Svensk Handels sommarprognos väntas 12 000 arbetstillfällen skapas i sommar.

Mest förstärker dagligvaruhandeln, där fyra av tio stärker upp personalstyrkan under sommaren. Inom e-handeln och sällanköpshandeln är motsvarande siffra var femte.

Handeln är den enskilt viktigaste jobbskaparen för unga. I sommar kommer handeln att ge många unga chansen att ta det viktiga första steget in på arbetsmarknaden, säger Karin Johansson, vd Svensk Handel.

Totalt väntas sommarhandeln i år uppå till 203 miljarder kronor.

Under sommaren ökar turismen till Sverige och det ger många handlare ett uppsving i försäljningen. Turisterna lägger nästan var tredje krona som de spenderar under semestern i detaljhandeln, säger Karin Johansson.

De branscher som får mest uppsving under sommarhandeln är sporthandeln, järn- och bygghandeln, dagligvaruhandeln, systembolag och färghandel.

Men det är inte alla som hoppas på en solig och varm sommar, framför allt inte e-handlarna.
Får vi en varm sommar blir det fler grillmiddagar, vilket gynnar dagligvaruhandeln. En regnig sommar gynnar istället näthandlare och butiker i sällanköpshandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom Svensk Handel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094