23948sdkhjf

FTI sågar regeringsförslaget efter faktagranskning

Presenterar ett alternativt förslag, med uppmaning till miljöministern.

Miljöminister Karolina Skogs (MP) förslag om framtidens förpacknings- och returpappersinsamlingar föll inte i god jord hos FTI.

Med hjälp av Roland Berger har man därför faktagranskat regeringens förslag och hittat vad man anser är stora brister – inte minst i kvaliteten hos flera källor, men också hur ett antal källor tolkats.
– Det är inte konsekvensbedömt fullt ut och man har också byggt ett förslag på fakta som inte alltid är relevant för det man vill belysa, säger Kent Carlsson, vd på FTI.

Vad skulle du vilja säga till Karolina Skog?
Att vi är överens om att det krävs en väsentlig ambitionsökning. Däremot tycker vi att hennes förslag inte är effektivt och det skapar inte tillräcklig miljönytta jämfört med det alternativa förslag som vi har lämnat i vår remiss, fortsätter han.

I regeringens förslag vill man gå mot 100 procents fastighetsnära insamling (FNI) medan FTI:s förslag uppgår till 50 procent FNI, tillsammans med 2000 nya återvinningsstationer. I Roland Bergers granskning framgår att regeringens förslag skulle kosta 9,1 miljarder kronor i tvingande investeringskostnader, medan FTI:s motsvarighet skulle kosta 0,8 miljarder kronor. Och skillnaderna i miljönyttan mellan förslagen är försumbar, enligt FTI.

De är likställiga. Det är samma miljöeffekter av båda förslagen men regeringens förslag är väsentligt mycket dyrare och då menar jag att de pengarna bör vi kunna använda till andra miljösatsningar i Sverige. Jag vet inte hur många vindkraftverk vi skulle kunna bygga för de pengarna.

"Vill inte tvinga på en lösning"

Dessutom menar FTI att man inte kan ställa sig bakom regeringens val att tvinga på konsumenterna fastighetsnära insamling och de kostnader det medför, för konsumenterna.

Vi har ett alternativt förslag som både skapar miljönytta och konsumentnytta, men till en väsentligt lägre kostnad. Vi vill också trycka på att det finns ingen gratislunch här. Det är vi konsumenter som får betala detta och då måste det vara så effektivt som möjligt, säger Kent Carlsson.

Vi ska öka tillgängligheten göra lättare konsumenten samla in sina förpackningar och tidningar, men konsumenten ska också få välja själv. Vi vill inte tvinga på alla en lösning, utan vi tycker att det bör finnas alternativ där konsumenten får välja själv, fortsätter han.

Så stor blir prisökningen

När HUI Research räknade på vad regeringens förslag kommer att kosta konsumenterna, så blev bedömningen en prisökning på mellan 0,62-1,26 procent beroende på hur priskänsliga konsumenterna antas vara. Ett påslag som motsvarar ungefär 200 kronor per hushåll och år.

Förpackningsavgiften i dag ligger på strax över 25 öre på vanlig konservburk med tomater och den kommer med regeringens förslag att hamna på över en krona. Jag köper dem för 6,95 kronor, annars väntar jag tills de är på rea, avslutar Kent Carlsson.

Läs FTI:s förslag här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094