23948sdkhjf

Larmrapporten: Hoten och våldet ökar i handeln

Den växande brottsligheten får anställda att lämna jobbet.

Hoten och våldet ökar i handeln, visar Svensk Handels trygghetsbarometer. Totalt har en femtedel, 19 procent av butikerna varit utsatta för hot från kunder eller besökare under den senaste månaden. Det är fyra procent fler än i förra mätningen.

Hot och våldsamma situationer har tyvärr blivit vardagsmat för många butiker. I vissa fall har det gått så långt att brottsligheten får medarbetare att lämna sina jobb, kommenterar Svensk handels säkerhetschef Peter Geijer.

Samtidigt uppger var fjärde handlare, 28 procent, att deras butik utsatts för någon form av stöld under den senaste veckan. Men drygt varannan handlare, 55 procent, väljer att inte anmäla då man upplever att inte leder någonvart.

Totalt uppger mer än en tredjedel av handlarna, 36 procent, att de varit utsatta för brott den senaste tiden. Det är en ökning med tre procent sedan förra mätningen.

Handeln är mycket brottsutsatt och det krävs en attitydförändring från rättsväsendets sida. Idag är det i princip riskfritt att stjäla från svenska butiker. Mängdbrotten som drabbar handeln måste tas på större allvar, säger Per Geijer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062