23948sdkhjf

Regeringen: Hemkört från Systembolaget i hela landet

Mindre producenter kan få uppsving när regeringen vill låta Systembolaget köra hem alkohol i hela landet.
Under de senaste åren har Systembolaget testat hemkörning av alkohol på flera olika platser i landet – nu vill regeringen göra hemkörningen till en permanent tjänst, för hela landet.

Genom att erbjuda hemkörning tror socialminister Annika Strandhäll att det skulle underlätta för boende på landsbygden, samtidigt som även mindre producenter kan dra fördelar av att vara mer tillgängliga.

Dessutom ser regeringen att modellen kan motverka distanshandel av alkohol, som till exempel e-handlare baserade i andra länder.

– Hembeställningen gör det lagom lättillgängligt och vi menar att det även kan öka tillgängligheten till Systembolagets beställningssortiment från de mindre producenterna, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Förslaget kommer efter en enligt regeringen lyckad testperiod, där tjänsten varit populär bland de som använt den. Man har inte sett en ökad alkoholkonsumtion på de ställen där hemkörningen testats, något som tillskrivs den relativt långa leveranstiden.

Under provperioden har de som beställt via Systembolaget på nätet fått sina varor hemlevererad 4-6 dagar senare, mot en fraktavgift. För beställningar ur beställningssortimentet tar det omkring 8-12 dagar.

– Det är inte så att man gör en beställning och sen står de utanför dörren en timme senare. Det är inte som att beställa en pizza till dörren, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet .

Förslaget lämnas i dag in till lagrådet och lagändringarna föreslås träda i kraft 1 april 2019, meddelar regeringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078