23948sdkhjf

Dyster sommar i modehandeln

Försäljningen i modehandeln har gått trögt i sommar och den fortsatta värmen gör att konsumenterna ännu inte börjat intressera sig för höstkollektionerna, enligt Svensk Handel.

Resultatet, som presenteras i Svensk Handels Stilindex, visar på en ovanligt svag utveckling under juni månad. Stilindex för juli håller precis på att sammanställas och den dystra trenden uppges hålla i sig.

– Vill man som konsument fynda kan det vara läge att riva bland vårjackor och stickade tröjor vars försäljning tog tvärstopp i samband med den varma vårens ankomst, säger Mikael Sandström, branschordförande, Svensk Handel Stil.

Trots att det finns en oro för att en del butiker inte får råd att köpa in höstkollektioner och fler konkurser på sikt tror dock Svensk Handel att branschen kommer att kunna leva med det då sommarkollektionerna sålts under våren utan stora prisnedsättningar och därmed med högre marginaler som följd.

– Det innebär att modebranschen ur ett lönsamhetsperspektiv förmodligen går bättre än vad försäljningsutvecklingen visar, tror Mikael Sandström.

Året började svagt under reamånaderna januari, februari och mars.
Totalt under året har klädhandeln minskat med två procent och skohandeln med 1,5 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11