23948sdkhjf

Kortbedrägerier bromsar in i Sverige

På oförändrad nivå efter flera års ökning – "positiv nyhet"

Summan för kortbedrägerier låg på 249 miljoner kronor under 2017. Det är det amerikanska analys- och mjukvaruföretaget FICO, Fair Isaac Corporation, som har tagit fram siffran som gäller Sverige. 

 Att kortbedrägerier i Sverige ligger på oförändrad nivå är positiva nyheter, speciellt när man tänker på den höga andelen kortbetalningar och näthandel som Sverige har, säger säger Gareth Williams, bedrägeriexpert på FICO i Sverige, i ett pressmeddelande. 

Däremot ökar istället antalet faktura- och bank-id-bedrägerier, som Dagens Handel tidigare skrivit om. 

Trenden med kortbedrägerier ser däremot inte likadan ut i hela Europa. 19 länder har granskats och i grannländerna ökar bedrägeriformen: I Danmark med 7 procent och Norge med 5 procent. 

– Ökningen av kortbedrägerier i Danmark och Norge kan bero på att Sverige varit mer framgångsrika i att bekämpa kortbedrägerier, då kriminella tenderar att söka sig till marknader där de kan nå mest framgång, säger Gareth Williams.

Österrike toppar listan med en 20-procentig ökning följt av Ungern med en 15 procent. 

Sverige ligger på femte plats av de 19 undersöka länderna när det gäller kortbedrägeriförluster per antal säljtillfällen, med 20 öre i bedrägeriförluster per 100 kronor i försäljning.

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094