23948sdkhjf

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

I mars lanserade Lidl en global plaststrategi för att minska användningen av plast med 20 procent före 2025 och nu offentliggörs de första konkreta åtgärderna. I ett första steg kommer Lidl att sluta sälja engångsprodukter av plast som muggar, glas, sugrör, tallrikar, bestick och bomullspinnar i samtliga butiker till slutet av 2019.

Engångsplastartiklarna ska gradvis, fram till slutet av nästa år, ersättas med produkter tillverkade av alternativa och återvinningsbara material. Exempelvis så kommer bomullspinnar med plast ersättas med en papperspinne. I ett andra steg kommer Lidl att fasa ut alla bestick inom färdigmat och sugrör på dryckesförpackningar.

– Beslutet att ta bort engångsartiklar av plast ur sortimentet är ett mycket viktigt steg på vägen för att nå våra mål där plast är ett våra viktigaste fokusområden, både på nationell men framförallt på global nivå. Vår globala plaststrategi gör att vi kan agera snabbfotat och driva utvecklingen i branschen säger Malin Laurén, inköpsdirektör på Lidl Sverige.

Lidl Sverige har redan genomfört ett flertal åtgärder för att minska plastanvändningen. Bland annat har tjockleken reducerats på 25-liters avfallspåsar och fryspåsar med zip-förslutning, pant har införts på saftflaskor av eget märke och plasten i förpackningarna för cashewnötter och tranbär har reducerats med 20 procent. Den hela plastpåsen för ekologiska bananer har bytts ut mot endast en plastgördel, en reducering av plast med nära 85 procent för ett kilo bananer.

Vad gäller frukt och grönt är ambitionen att successivt öka lösviktsförsäljningen. I mars ersattes ekologisk kiwi i inplastat tråg med en lasermärkt ekologisk kiwi. Under 2018 ska ett flertal ytterligare åtgärder realiseras som innebär både minskad plastanvändning men också hållbarare alternativ till lösviktspåsar, plastbärkassar och förpackningar. Den 1 juni höjde Lidl priset på plastbärpåsar med 50 öre och för varje såld plastpåse skänks 40 öre till hållbarhetsprojekt i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063