23948sdkhjf

Särskild avgift på plastförpackningar?

Den brittiska regeringen planerar att införa en avgift på plastförpackningar och engångsartiklar av plast. Det man vill uppnå med detta är minskad nedskräpning och ökad återvinning.

I Storbritannien betalar förpackningsproducenter en årsavgift som en producentansvarsavgift. Summan varierar beroende på om man är en liten eller stor producent, men ligger under 10 000 kronor. Företag med dotterbolag betalar mellan 500-2000 kronor för varje dotterbolag. Jämfört med Sverige är avgiften för förpackningsproducenter generellt betydligt lägre i Storbritannien. I Sverige är avgiften baserad på alla förpackningar som ett företag sätter på marknaden.

Det vill den brittiska regeringen ändra på nu vad avser plastförpackningar. Anledningen är att man vill komma åt förbrukningen av så kallad "dålig plast". Till den kategorin räknas förpackningar av plast av engångångskaraktär, kaffemuggar med lock är en typisk sådan, men det kan även komma att handla om plastflaskor, plastomslag och andra plastförpackningar. Hur stor avgiften blir och exakt hur regeringen menar att detta ska stimulera återvinningen av plast framgår inte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078