23948sdkhjf

H&Ms lager minskar inte i rätt takt

Lagerbantning går trögt enligt undersökning.

H&M måste bli mer aggressivt när det gäller att få ner sitt stora lager samtidigt som, i den bästa av världar, bolaget minskar sitt fokus på att lansera nya varumärken.

Det skriver Jefferies International i en analys där riktkursen för H&M sänks till 130 kronor (140), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på onsdagen.

Jefferies butiksundersökningar ("channel checks") antyder att H&M nått relativt begränsad framgång med att banta sitt varulager. Bolagets försök att sälja ut lagret via outlets kan dock innebära att undersökningarna är något missvisande, resonerar Jefferies. Men om så skulle vara fallet borde en större lagerminskning, än vad undersökningarna ger sken av, ha lett till en press på bruttomarginalen.

Jefferies, som sedan tidigare har rekommendationen behåll på H&M-aktien, har sänkt sin prognos för klädjättens rörelsevinst 2018 med knappt 600 miljoner kronor till 16,6 miljarder. Den nya prognosen reflekterar ett varulager som inte minskats i den takt som tidigare antagits och den stigande amerikanska dollarn. Dessa faktorer har en väsentligt större negativ påverkan än den positiva valutaöversättningseffekten en svag svensk krona innebär, menar Jefferies.

Läs mer om: H&M
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078