23948sdkhjf

Åtal mot ledande Bygghemmachefer

Misstänks för skattebedrägeri på Åland.

Åklagare i Finland väcker åtal mot flera personer i ledande ställning i Bygghemma-koncernen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Helsingfors Förvaltningsdomstol fastställde i maj 2018 att ett dotterbolag till Qliro Group (före detta CDON Group) under skatteåret 2012 inte hade betalat korrekt moms i Åland på varor som hade sålts till kunder i Finland. Sedan 2012 har en förundersökning även pågått i Finland gentemot personer som innehade ledande befattningar i bolaget under åren 2008-2014.

"Några av dessa personer är numera anställda på Bygghemma Group, inklusive vd
Mikael Olander. Åklagare i Finland har nu, efter Förvaltningsdomstolens dom, valt att väcka åtal även mot dessa personer, med anledning av Qliro Groups momshantering på Åland, gällande grovt skattebedrägeri alternativt medhjälp till grovt skattebedrägeri samt bokföringsbrott", uppger Bygghemma.

Samtliga berörda gör bedömningen att misstankarna är grundlösa och att de under åren som anställda i CDON Group agerat i enlighet med allmän praxis, enligt rådgivning från välrenommerade revisionsföretag och med godkännande av CDON Groups styrelse, heter det.

"CDON presenterade också den aktuella momsstrukturen för relevanta myndigheter
på Åland innan den tillämpades och förde under den aktuella perioden en kontinuerlig dialog kring momsfrågan med dessa myndigheter", uppges det vidare.

Information om den nu avslutade förundersökningen i Finland har varit offentlig sedan lång tid tillbaka och beskrevs i Bygghemma Groups prospekt inför noteringen på Nasdaq Stockholm i mars i år.

"Styrelsen i Bygghemma Group har i samband med detta uttryckt och har fortsatt
fullt förtroende för de personer som är berörda. Först i samband med att det finns ett slutligt och ej överprövningsbart domslut förväntas frågan åter aktualiseras", uppger bolaget.

"Situationen kring en förundersökning gällande momshantering på Åland har varit känd sedan jag tillträdde som styrelseordförande i Bygghemma Group 2017 och påverkar varken min bild av eller förtroende för Mikael Olander och de andra åtalade", säger Bygghemma Groups styrelseordförande Henrik Theilbjørn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094