23948sdkhjf

Fick stänga under demonstrationen: ”Kaoset påminde om terrordådet”

Våld och bråk uppstod mellan polis och demonstranter under lördagen. ”Det blev väldigt hätskt. Vi fick stänga butiken”, säger handlaren.

Allt från nazister till revolutionära kommunister och djurrättsaktivister demonstrerade i centrala Stockholm under helgen. Mest tumult uppstod enligt polisen på Vasagatan, där en grupp maskerade personer med blå regnponchos försöker bryta sig igenom polisens linjer. Två poliser fick uppsöka sjukhus efter att ha fått spray i ansiktet och en av demonstrant reds omkull av en polishäst.

Mitt i skottgluggen hamnade Ica Nära Centralplan 29 vid centralstationen.

Det blev en väldigt orolig och hätsk stämning. Även om det inte kom ner några demonstranter i T-centralen så sprang det poliser kors och tvärs. Det påminde mycket om kaoset efter terrordådet på Drottninggatan, säger handlaren Magnus Ekstrand till Fri Köpenskap.

Med det hemska ännu färskt i minnet blev många i personalen rädda. Därför valde Magnus Ekstrand att bomma igen butiken vid fyratiden på lördagseftermiddagen.

Det var troligen ganska säkert här nere egentligen men ovissheten oroar. Informationen kommer ju senare, så det enda man vet är alla stressade poliser som kommer springande.

Även kunderna tycktes bli stressade. Under sista timmen när tumulten började bli märkbar, minskade försäljningen med 50 procent jämfört med en normal dag.

Det finns inte så mycket man som handlare kan göra åt det, men jag vill i alla fall rikta ett stort tack till Ica centralt som varit behjälpliga och förberett oss väl för vad som eventuellt kunde komma.

Vid Kungsholmstorg där nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade var stämningen också hatisk. Stora mängder av motdemonstranter hade samlats, och från fönster och balkonger ovanför demonstrationsområdet stod folk och skrek och spottade.

De skrek att de skulle döda varandra, det var inte direkt en trevlig ton, säger Rickard Lindholm, handlare på Ica Supermarket Kungsholmstorg till Fri Köpenskap.

Men rent fysiskt blev det inga problem. Poliserna var nämligen väl förberedda.

De gjorde ett föredömligt jobb. Man hade satt upp femdubbla kravallstaket med poliser mellan varje lager, så det fanns inte en chans för grupperna att komma åt varandra, berättar Rickard Lindholm.

På grund av den kraftiga polisbevakningen var var tryggheten i butiken bättre än någonsin.

För personalen har det nog aldrig varit så lugnt. Vi behövde inte ens dras med vardagskriminalitet som stölder, säger Rickard Lindholm och skrattar.

Men rent ekonomiskt blev demonstrationen ingen hit.

Eftersom polisen blockerade så bra så var det också svårt för kunderna att ta sig till butiken. Försäljningen gick ned 37 procent, men det hade vi räknat med så det var mer en uppskattad samhällstjänst att hålla öppet. Apoteket, systembolaget och de andra aktörerna stängde ju igen sina butiker.

Nästa gång något liknande händer tycker han däremot att framförhållningen kan vara bättre.

Vi fick veta det i tisdags, bara några dagar innan demonstrationen skulle hållas. Om man kan få längre tid på sig så kan man förbereda sig bättre, konstaterar Rickard Lindholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095