23948sdkhjf

Coop lägger ned i Skänninge – fjärde butiken i länet: ”Ekonomin gick inte att vända”

Bara i år har Coop stängt två butiker och sålt en i Östergötland. Nu kommer nästa smäll. Coop Konsum i Skänninge läggs ned den 28 oktober. ”Det ska inte tolkas som ett svaghetstecken.”

Coop i Östergötland har haft en tuff tid när det gäller etableringar det senaste året. Bara en butik, i Motala, håller på att tillkomma. Samtidigt har butiken i Mjölby sålts till Willys och två butiker, i Linköping och Norrköping, lagts ned.

– Gemensamt för de sistnämnda är att de har varit stormarknader anpassade för stora non food-avdelningar som inte finns i dagens sortiment. Det var därför svårt att nå lönsamhet med så stora enheter utan försäljning att backa upp ytan, säger presschefen Tobias Rydergren till Fri Köpenskap.

Urbanisering, ökande e-handel och att färre skaffar körkort är några trender som missgynnar stora butiker i externa lägen.

Generellt så kan man säga att stormarknaderna blir mindre. Medan man förr kanske öppnade butiker på mellan 10 000 – 20 000 kvadratmeter så är många av de nya stormarknaderna snarare på omkring 5 000 kvadratmeter.

Nu kommer nästa smäll. Den 700 kvadratmeter stora Coop Konsum i Skänninge läggs ned den 28 oktober. Orsaken är återigen vikande försäljning.

Skänninge är en butik som brottats med dålig lönsamhet under en längre tid. Vi har försökt att vända utvecklingen men det har inte gått, så nu väljer vi att avveckla, konstaterar Tobias Rydergren.

Ska nedläggningarna tolkas ett svaghetstecken?

Nej, vi tittar på nya lägen och har många butiker i Östergötland som går väldigt bra, särskilt de som är omställda till de nya formaten. Butikslägen förändras över tid och det är helt andra förutsättningar nu jämfört med förr. Det är helt naturligt att se över butiksläget och lägga ned olönsamma butiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125