23948sdkhjf

Ikea-varuhus slutar med kontanter

Varuhuset i Valbo första Ikea att testa kontantlöst.

Ikea i Valbo, utanför Gävle blir det första Ikea-varuhuset i världen att sluta med kontanter - iallafall för ett tag. Från den 1 oktober och fram tills årsskiftet kommer varuhuset att testa och se hur kunderna kommer att reagera på att endast kunna betala digitalt.

– Vi på Ikea frågar ständigt våra kunder om hur vi kan förbättra verksamheten och det här var en av de saker vi valt att fråga om. Det visade sig att en majoritet av de tillfrågade inte tyckte det var viktigt att kunna betala med kontanter och de allra flesta väljer redan idag att betala på andra sätt, säger Patric Burstein, ansvarig för kundupplevelsen på Ikea i Valbo, till Dagens Handel.

Vad vinner man på att ta bort kontanter?

– Den stora fördelen är att vi kan fördela våra resurser på ett bättre sätt. Kontanthantering tar tid och nu får vi tid över för att möta våra kunder.

Även ökad säkerhet för personalen är en av anledningarna till skiftet, även om det inte är det främsta skälet till testet.

– Säkerhet har alltid varit högst upp på listan på Ikea men det är framförallt för ökad effektivitet som vi gör det här, men det och en minskad risk för bedrägerier är en positivt bieffekt, säger Patric Burstein.

Patric Burstein tror inte att kunderna kommer att sluta handla på Ikea i och med förändringen men menar samtidigt att de är lyhörda inför vad kunderna anser.

– Vi förstår att det finns en del som kan tycka det här blir jobbigt och det är vi ödmjuka inför. Det blir en stor omställning kring det här testet och det kommer vi isåfall ta in när vi sen utvärderar hur det gått.

Kommentera en artikel (7)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094