23948sdkhjf

Handelsinriktning för ekonomistudenter välkomnas

Skolverket ska genomföra ett försök med handelsinriktning på gymnasieskolans ekonomiprogram.

Det är regeringen som i veckan beslutat om försöket med en handelsinriktning på gymnasieskolan ekonomiprogram.

– Vi har lyssnat till fack och arbetsgivare. Den nya försöksverksamheten är ett steg i att möta handelsbranschens framtida kompetensbehov, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

Trots att var fjärde person får sitt första jobb inom handeln och att branschen sysselsätter cirka en halv miljon människor har söktrycket på gymnasieskolans handelsprogram på många håll varit lågt. Regeringen har därför tidigare gett Skolverket i uppdrag att utveckla handels- och administrationsprogrammet. Nästa steg för att bättre möta arbetsmarknadens behov är alltså en försöksverksamhet där elever på ekonomiprogrammet kan få möjlighet att läsa vissa yrkeskurser mot handelsområdet.

Skolverket har fått i uppdrag att föreslå en försöksverksamhet som ska starta hösten 2021. Regeringsbeslutet välkomnas av Svensk Handel som länge drivit på i frågan via det partsgemensamma Handelsrådet.

– Vi vet att många elever som är intresserade av handel och försäljning väljer ekonomiprogrammet. Med en egen handelsinriktning kan vi göra det mer attraktivt att studera handel och på sikt bidra till att stärka kompetensen inom branschen, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Många handelsföretag rekryterar gärna från ekonomiprogrammet redan i dag.

– Digitalisering och förändrade butikskoncept kommer att ställa allt högre krav på framtidens medarbetare i handeln, det är viktigt att utbildningssystemet hänger med, säger Karin Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078