23948sdkhjf

Dagens Handel har besökt gallerian som föddes efter 9/11

New York-gallerian Oculus får finansdistriktet att bubbla av liv efter arbetstid.

Tanken är att alla som passerar butikerna i gallerian Oculus, som är en del av en iögonfallande tågstation med samma namn, ska stanna till och shoppa. Inriktningen är premium- och lyxmode.

300 000 personer passerar området dagligen och 17 miljoner människor besöker årligen platsen strax intill minnesmonument för 11 septemberattackerna.

Fantasin sätter igång och det är just det framtidens shopping behöver.

Byggnaden är spektakulär med sina bågar och tankarna går till ett öga eller ett skelett av en val som strandat.

– Fantasin sätter igång och det är just det som framtidens shopping behöver, menar den amerikanske retailexperten Jonathan Crane som Dagens Handel träffar i New York

– Den är ett försök att ge människor en upplevelse och komma bort från det bekväma sättet att handla framför datorn eller i mobilen, säger Jonathan Crane.

Näthandeln har som bekant förändrat sättet att shoppa. Förr kände kanske handlaren till kundens preferenser och kunde till och med påminna och tipsa om nya varor som eventuellt passade stamkunderna. Sedan kom det stora anonyma köpcentrumen, utslängda i naturen, där man kunde hitta allt man behövde –  och nu alltså näthandeln med sitt gigantiska utbud.

– Vi människor är sociala varelser och inom oss protesterar vi mot detta, säger Jonathan Crane.

Vid tiden för 11 septemberattacken 2001 var Rudy Giuliani borgmästare. Han ansåg att medborgarna inte skulle låta sig skrämmas utan ta tillbaka området och bygga bostäder där det tidigare endast varit kontor. Så blev det och nu har finansdistriktet även fått liv efter arbetstid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094