23948sdkhjf

Konjunkturen avtar

De varma sommarmånaderna sänkte försäljningen.

Försäljningen i handeln sjönk något under sommaren enligt en ny rapport från HUI Research. Sänkningen märktes främst i sällanköpshandeln där man även kunde notera att näthandeln såg en försäljningstillväxt med 15 procent, lika stor som för 2017. Enligt månadssiffror från SCB ökade dock sällanköpshandeln under augusti med 3,3 procent, att jämföra med handelns totala ökning med 2 procent.

I fasta priser sänker HUI sin prognos för sällanköpshandeln med 0,5 procentenheter mätt i fasta priser till 3 procent. Samtidigt är prisökningstakten högre jämfört med fjolåret vilket är skälet
till att utvecklingen i löpande priser är oförändrad om 2,5 procent.

Klädhandeln fortsätter sin kräftgång med en oförändrad tillväxttakt med 0,5 procent och även möbelhandeln har haft det tufft och får se prognosen sänkas till 3 procent inför Q3 och Q4.

Bygghandeln ökade under våren men sjönk under sommaren och prognosen kvarstår på 3 procent. Den svårtolkade elektronikbranschen såg en minskning under sommaren som dels kan bero på den allmänna tendensen till minskad handel på sommaren men även näthandeln.

Samtidigt finns det många osäkerhetsfaktorer för branschen just nu nu, det parlamentariska läget efter det svenska valet, risken för handelskonflikter och oro kring Brexit-förhandlingarna samt Amazons framtida inträde på den svenska marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141