23948sdkhjf

Ica förklarar krig mot plasten

Nu ska alla muggar, bestick, sugrör och tallrikar i plast bort.

Den nya plaststrategin är klubbad i Ica Gruppens ledning och omfattar hela koncernen i både Sverige och Baltikum. Den säger att alla engångsartiklar i plast ska vara borta ur sortimentet 2020. Istället ska papp eller andra biologiska material användas.

Det produceras 31 miljoner ton plast om året och en fjärdedel av detta används till förpackningar. Dagligvaruhandeln behöver ta sitt ansvar, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör för Ica Gruppen till Fri Köpenskap.

Kedjan börjar med engångsartiklar eftersom det är ett av få sorgebarn i Sverige när det gäller nedskräpning i naturen.

Plastbestick, tallrikar och sugrör är saker som man ofta ser liggandes på stränderna. Tillsammans med leverantörerna hittar vi nya material och på många produkter är vi redan i hamn.

Utöver det engångsartiklarna ska kedjan även se till att alla förpackningar i det egna emv-sortimentet är återvinnings- eller återanvändningsbara innan 2022.

Vi är duktiga på att källsortering i Sverige men det är ett problem att bara en fjärdedel av allt plast som konsumeras är återvinningsbart.

Till 2030 tas det största steget. Då ska alla emv-förpackningar bestå av återvunnet eller förnyelsebart material.

Det kommer att bli ett jättearbete eftersom dialogen måste finnas i hela värdekedjan. Och även om det finns bra ersättningsmaterial från exempelvis bambu och bananplantor så blir det en stor utmaning inom vissa produktkategorier.

För att kickstarta satsningen lanserar dagligvarujätten ett antal nya förpackningslösningar. På flera av kedjans egna juicer, smothies och shots införs till exempel pant.

Steg ett är helt enkelt att försöka få plasten som redan finns att loopa så många som möjligt innan den går till förbränning. Under tiden ger vi oss på utmaningen att ställa om produktionen till andra miljövänliga alternativ.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11