23948sdkhjf

Tar fram stödmaterial mot fordonsattacker

SKL arbetar fram lokala strategier för att försvåra terrordåd med fordon.

SKL har tillsammans med Polisen, MSB och några kommuner tagit fram ett stödmaterial för kommuner om skydd mot fordonsattacker i stadsmiljö som är en ny fråga inom stadsplanering.

– Genom att ta hänsyn till skydd mot fordonsattacker tidigt i stadsplaneringen kan kommunen i många fall bibehålla ett trevlig stadsrum där fordonshinder ingår och som dessutom har fler funktioner. Det kan till exempel vara gatumöbler eller konstverk utformade utifrån stadens behov, säger Peter Haglund, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting. 

Att kommunerna tittar på den här typen av lösningar är något  som Skydd & Säkerhet tidigare skrivit om, då var det Stockholms stad som visade intresse för mer konstnärligt utsmyckade hinder

Även det världesledande företaget på perimeterskydd GPP Protection märker av en efterfrågan på skydd som inte signalerar terror. Något som vd:n Jimmy Emretzon ställer sig kritisk till då en eventuell terrorist, som han menar, inte avskräcks på samma sätt. 

SKL rekommenderar kommunerna att samarbeta med, i första hand, lokal polis och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att komma fram till lämpliga åtgärder.

– Kommuner, landsting och regioner ställs i dag inför nya typer av utmaningar när de utvecklar sin stadsmiljö. Förutom att det ska vara trevligt, framkomligt och tillgängligt behöver kommunerna även ta hänsyn till risken för fordonsattacker och hur de kan skydda sig mot dem, säger Peter Haglund.

Genom att använda flera lager av skydd runt skyddsvärda objekt, som till exempel folktäta platser eller samhällsviktiga byggnader, kan landets kommuner gemensamt bidra till att försvåra en fordonsattack. Därför är det viktigt att anta en sammanhållen lokal strategi som noga överväger de åtgärder som planeras för skydd mot fordonsattacker.

Stödmaterialet finns här!

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065