23948sdkhjf

Anrika Sears i rekonstruktion – så slår det mot Electrolux

Ytterligare 142 Sears- och Kmart-butiker stängs.

Den 125-åriga varuhuskedjan Sears har ansökt om konkursskydd enligt det som i USA kallas Chapter 11 och är den amerikanska motsvarigheten till företagsrekonstruktion.

Krisdrabbade Sears Holding, där både Sears- och Kmart-butikerna ingår, kommer att stänga ytterligare 142 butiker. Detta är utöver de 46 butiker som fick nedläggningsbesked i augusti och de hundratals butiker som stängts under de senaste åren. Konkursutförsäljning kommer att inledas inom två veckor i de 142 olönsamma butiker som ska stängas innan årets slut.

Det återstår nu 687 butiker, men även dessa är hotade om inte rekonstruktionen lyckas. 

– Vårt mål är att arbeta nära våra fordringsägare för att så effektivt som möjligt nå fram till en omfattande omstrukturering som gör att vi blir bättre positionerade för att kunna genomföra vår strategi och våra huvudprioriteringar, säger Sears Holdings styrelseordförande Eddie Lampert i en kommentar. 

Sears, som en gång i tiden var USA:s största varuhuskedja, har drygt 70 000 anställda. 

– Sears- och Kmart-butikerna fortsätter att vara öppna för business och våra dedikerade medarbetare ser fram emot att betjäna våra medlemmar och kunder, fortsätter Lampert. 

Rekonstruktionen kan också få konsekvenser för andra företag. Till exempel för Electrolux affärsområde Vitvaror Nordamerika. Exponeringen mot Sears utgör för närvarande omkring 10 procent av intäkterna för affärsområdet. Electrolux skriver i ett pressmeddelande att ”det är dock svårt att förutsäga slutresultatet av Sears försök att rekonstruera sin verksamhet, med de olika scenarier som det kan medföra. Det kan därför inte uteslutas att utvecklingen kan komma att få en väsentlig inverkan på framtida försäljning och resultat”.

Vitvarukollegan Whirlpool meddelar ”att Sears ansökan om konkursskydd kommer att ha en väldigt begränsad påverkan på det egna resultatet”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109