23948sdkhjf

Sverige är bäst på kontantlöshet

Går om USA i antalet kontantlösa betalningar.

Svenskarna gör idag flest kontantlösa betalningar per capita i världen och passar därmed amerikanerna för första gången, det framgår av en ny rapport som precis släppts av Capgemini och BNP Paribas.

I genomsnitt utför svenskarna 461,5 transaktioner årligen per person, en ökning med 13,3 procent. I USA sker ökningen långsammare med en ökning på 5,2 procent och genomsnittet där är 459,9 transaktioner.

– Det här är resultatet av en trend som vi sett länge i Sverige. Vi svenskar är tekniskt kunniga och idag kan vi köpa i stort sett vad som helst på kort eller mobilen, vi har dessutom en centralbank som pratar om en e-valuta, säger Pascal Olin, betalnings- och e-handelsexpert på Capgemini i ett pressmeddelande.

Anledningen till den stora användningen i Sverige anses vara att företag och banker snabbt välkomnar ny teknik.

– Den mobila betaltjänsten Swish är en tidig svensk innovation som gjort enorm succé och där antalat transaktioner stadigt ökar och är en faktor som gjort att exempelvis Apple Pay inte fått något fäste i Sverige än. Dessutom har vi flertalet svenska betalningsföretag i världsklass, exempelvis iZettle eller Bambora som de senaste året sålts till internationella aktörer, säger Pascal Olin.

Högt på listan placerar sig även Finland, Danmark, Sydkorea och Australien, varav de två sistnämnda även de förväntas gå om USA inom en treårsperiod.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078