23948sdkhjf

Nu är Googles betallösning här

Möjliggör betalningar från mobilen – men bara en storbank är med från start.

Swish har länge varit den dominerande digitala betalningslösningen i Sverige men konkurrensen hårdnar och nu ger sig även Google sig in på den svenska marknaden med sin app Google Pay.

– Det här är en breddning av möjligheterna att betala med mobilen, det blir ytterligare ett sätt för kunderna att betala med kort, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa till Dagens Handel.

Appen möjliggöra kortbetalningar från mobilen med hjälp av så kallade tokenlösningar där betalningen omvandlas till en kod. Det innebär att ingen kontoinformation skickas vidare vid betalning, vilket ökar säkerheten. Även om systemet skulle hackas skulle skadorna förbli små.

I ett första skede är det bara Nordea av de stora bankerna som är anslutna till systemet men även Länsförsäkringar Bank, Sodexo och Revolut erbjuder sina kunder betalning via Google Pay. Danske Bank har även de meddelat att de kommer ansluta sig innan årsskiftet.

I dagsläget har Swish som är bankernas egna system över 6,5 miljoner användare, vilket kan förklara varför de avvaktar med att ansluta sig till Google Pay.

– Bankerna har tagit till sig en rad olika betalningslösningar redan och vi kommer nog se att allt fler ansluter sig eftersom, säger Christina Lind.

Kommer vi se slutet på de fysiska korten?

– Vanans makt är stor och kunderna har olika behov, en del vill betala med kontanter, en del med kort och en del med mobilen. I slutändan är det helt upp till vad kunderna vill ha.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111