23948sdkhjf

Ikea säger upp 7 500

Säger upp globalt – 650 jobb försvinner i Sverige.

Ikeakoncernen genomför just nu en stor ommöblering av organisationen vilket innebär att 7 500 tjänster nu försvinner globalt, varav 650 av dem ligger i Sverige, det rapporterar TT.

Tidigare i år varslades Ikea-anställda i södra Sverige och det nya varslet kommer nu att slå mot tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

– Vi har 75 framgångsrika år bakom oss och går nu in i en utvecklingsresa om hur vi ska arbeta i framtiden. Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige, till TT.

Ikea har dock planer på att växa och satsa på en mer digitaliserad verksamhet som skulle innebära att fler jobb kommer att skapas. Globalt beräknas det skapas 4 000 fler jobb än som nu går förlorade, men hur många av dessa som hamnar i Sverige går inte att säga.

– Vi gör en bedömning om hur mycket vi ska växa globalt, men i nuläget vet vi inte var jobben kommer att hamna. Med det sagt är ju Sverige en del av den globala resan, säger Svedman.

Ikea kommer nu att satsa på utveckla digitalisering, hemleveranser, servicetjänster och citybutiker.

– Inom dessa områden behöver vi bygga upp nya förmågor. När det gäller digital kompetens behövs exempelvis software engineers och människor som kan hjälpa oss med datahantering, något som vi historiskt sett kanske inte varit superuppdaterade med, säger Tolga Öncü, Ikeakoncernens detaljhandelchef till TT och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta bygga nya varuhus, men vi lägger till ett par nya format för att komma närmare stadskärnor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095