23948sdkhjf

Ikea vill aldrig köpa sallad igen

Hoppas bli självförsörjande inom en snar framtid.

Ikea kommer att som en del av deras hållbarhetsstrategi nu börja arbeta för att bli självförsörjande på sallad. Nästa år kommer varuhusen i Malmö och Helsingborg att tillsammans med företaget Bonbio testa att odla sin egna sallad i särskilda containrar utanför varuhusen Alltihop med näring som utvunnits från matavfall.

– Mer än 25 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från livsmedel. Som en del av Ikeas strävan att hitta nya, innovativa och mer hållbara lösningar för matproduktion testar vi den här cirkulära odlingsmodellen för sallad, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Bonbio använder en odlingscontainer på 30 kvadratmeter, vilket motsvarar en konventionell odlingsyta på ca 80 kvadratmeter tack vare att odlingen sker på höjden i fyra våningar.

Odlingen är hydroponisk vilket innebär att grödornas rötter får växtnäring via vatten som cirkuleras. Mängden vatten som behövs är endast 10 procent jämfört med konventionell odling. Efter 5–6 veckor kan upp till 18 kg sallad skördas varje dag i respektive container.

Containrarna ska testas i ett års tid och i början kommer salladen att serveras i personalmatsalarna, men på sikt är tanken att salladen även ska kunna serveras i Ikeas restauranger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094