23948sdkhjf

Minusår för modehandeln

Minskning i modehandeln även i december men mellandagsrean räddade upp försäljningen, enligt Stilindex. Skohandeln klarade sig bättre än klädhandeln i december dock inte sett till helåret.

Klädhandels försäljning, med butikernas e-handel inräknad, minskade med 3,8 procent mätt i jämförbara enheter och i löpande priser i december jämfört med samma månad förra året, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

Motsvarande siffra för skohandeln visar en minskning om 0,3 procent vilket Svensk Handel Stil menar är relativt bra med tanke på tuffa jämförelsetal från i fjol.

När modeåret summeras landar försäljningen i klädhandeln på -2,8 procent och i skohandeln på -3,4 procent för skor.

– Decemberprognosen som mätte försäljningen till och med den 19 december visade dystrare siffror än Stilindex som mäter hela månaden, varför man kan konstatera att mellandagshandeln varit stor och förbättrade försäljningen, säger Mikael Sandström branschordförande för Svensk Handel Stil.

Svensk Handel Stil konstaterar att 2018 blev ett minusår för modehandeln med negativ försäljning under i stort sett hela året men menar att Sverige inte är ensam och utvecklingen och jämför bland annat med Tyskland som också hade ett trögt år försäljningsmässigt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078