23948sdkhjf

Bygghandeln minskar – men ökar

Försäljningen minskade i december men tillväxt totalt 2018.

Byggmaterialindex (tidigare Bygg- och järnindex) från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser minskade med 2,6 procent under december 2018 jämfört med december 2017.

December innehöll lika många vardagar som december förra året, men både den 24 och 31 december, som inte är röda dagar men som har begränsade öppettider, inföll på vardagar, vilket betyder att kalendereffekten påverkade utfallet negativt. För helåret 2018 ökade byggmaterialhandeln med 2,8 procent. Tillväxten i byggmaterialhandeln har sedan toppnoteringen 2015 mattats av något men branschen växer fortsatt starkare än handeln i övrigt.

Byggmaterialhandeln summerar ännu ett år med tillväxt, vilket är glädjande. Tillväxttakten fortsätter dock att mattas av och vi får gå tillbaka hela vägen till 2013 för att hitta en lägre försäljningstillväxt. Under året har byggmaterialförsäljningen levererat både några sämre och bättre månader. Att branschens viktigaste månader ur ett försäljningsperspektiv levererar tillväxt med några riktigt starka månader bidrog till att försäljningen ändå växte med 2,8 procent under 2018, säger Monica Björk, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

Namnbytet till Byggmaterialindex är en del av ett stort utvecklingsarbete som innebär att branschens parter för första gången kan prenumerera på ett unikt beslutsunderlag. Den nya prenumerationstjänsten innefattar exklusiv information om hur branschen utvecklas sett till riket, regioner och produktgrupper. Produktgruppsstatistiken baseras på branschens detaljerade varugruppsindelning BK04.

Byggmaterialhandlarna är mycket stolta över att kunna presentera en ny och fördjupad statistik för branschen. Den nya tjänsten, som tagits fram i samarbete med HUI Research, förser prenumeranter med viktiga nyckeltal och ger en djup insikt i marknadstrenderna och vad som driver försäljning i byggmaterialhandeln. Tidpunkten för lanseringen sammanfaller med att branschens analysbehov aldrig har varit större, avslutar Monica Björk, VD för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093