23948sdkhjf

Utredaren sågar tillträdesförbudet

Men förslaget är inlämnat och kan röstats igenom ändå – så ser det ut.

Utredningen kring ett tillträdesförbud för dagligvaruhandeln är nu klar och inlämnad för beredning och remissrunsa. Men utredaren My Hedström sågar förslaget.

Det är allvarligt att butiksanställda känner sig trakasserade på sin arbetsplats. Men jag tror inte att ett förbud är det bästa sättet att motverka det. Det krävs ganska mycket för att kriminalisera något och jag har kommit fram till att det inte är tillräckligt motiverat, säger hon till Handelsnytt.

Svensk Handel är beklämda över slutsatsen.

Det är anmärkningsvärt. Hon verkar vara av uppfattningen att handeln larmar om detta bara av ekonomiska intressen. Detta trots att både vi och Handelsanställdas Förbund är överens om att att det handlar om våra medlemmar och deras anställdas trygghet, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel till Fri Köpenskap.

Förslaget är viktigt för att skydda arbetsplatsen mot hotfulla och våldsamma individer.

Att komma fram till att det inte behövs någon lag är att inte förstå eller inte bry sig om arbetsmiljön för de som arbetar i butik, konstaterar Per Geijer.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Men oberoende av utredarens åsikter har det sedan ett år tillbaka stått klart från justitieminister Morgan Johansson att lagförslag ska plockas fram ändå. Och det har My Hedström gjort.

Enligt förslaget ska polis eller åklagare ha rätt att förbjuda upprepade brottslingar att komma tillbaka till platsen under ett år – med möjlighet till förlängning. Brott mot detta kan straffas med böter eller fängelse upp till sex månader.

Det är bra, bäst vore om handlaren själv kunde bestämma vem man vill porta men så länge polis eller åklagare snabbt och enkelt kan lägga besluten utan dröjsmål så är det en avvägning som känns rimlig. Det får inte krävas en dom eller liknande, konstaterar Per Geijer och tillägger:

Sedan är det viktigt att det också blir fråga om fängelse vid upprepade brott och inte bara en tandlös bötespraxis. Den typen av återkommande brottslingar man vill komma åt betalar sällan några böter.

Än så länge är förslaget ett förslag och det återstår att se vad den slutgiltiga produkten kan landa i. Framförallt har Svensk Handel synpunkter på att lagen föreslås träda i kraft 2021.

Så länge kan handeln inte vänta. Låt oss inte göra någon långbänk av detta. Halvårsskiftet 2019 är rimligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113