23948sdkhjf

Tullverkets råd inför brexit

Myndighet uppmanar svenska företag som har handel med Storbritannien att förbereda sig för en eventuell hård brexit.

Tullverket och Statistiska Centralbyrån uppmanar att svenska företag som har handel med Storbritannien att förbereda sig på eventuell hård brexit; utan utträdelseavtal och utan övergångsperiod. 

Råden som bland annat ges är att ansöka om ett så kallat EORI-nummer, ett registreringsnummer för handel med länder utanför EU, att ansöka om tillgång till Tullverkets webbtjänster samtatt skaffa sig kunskap om hur tullproceduren fungerar.

Därtill råds företagen fundera på om det finns särskilda tillstånd att söka som kan underlätta framtida tullhantering oavsett om det blir en hård eller mjuk brexit.

Det är budskapet i de brev som Tullverket och Statistiska centralbyrån, SCB, i dagarna skickar ut till drygt 5 000 företag som driver handel i Storbritannien och som överstiger tröskelvärdena för Intrastat-rapportering; 4,5 miljoner kronor för utförsel och 9 miljoner kronor för införsel.

Myndigheten menar att en hård brexit framförallt kommer att slå mot företagare som tidigare endast handlat med länder inom EU och inte har så stor kunskap om tullprocedurer.

Om det blir en mjuk brexit så ska företagen fortsätta att rapportera in handel med Storbritannien till SCB via Intrastat under den övergångsperiod som EU och Storbritannien kommit överens om

Läs också: Modeexit med Brexit?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111