23948sdkhjf

JC i rekonstruktion igen

Rekonstruktören om affärsmodellen som ska rädda JC.

På tisdagen beviljades JC:s ansökan om rekonstruktion vid Stockholms tingsrätt som Market var först med att berätta. Den 25 februari ska borgenärerna ta ställning till om rekonstruktionsplanen ska fullföljas.

Rekonstruktören Peter Näslund vid DLA Piper säger till modebranschtidningen Habit att det var den senaste tidens svaga försäljning i kombination med ett redan väldigt ansträngt läge som fick ägarna att lämna in en ansökan om rekonstruktion.

– Försäljningen i januari blev betydligt sämre än förväntat och även om det inte är hela orsaken till rekonstruktionen så når man till slut till en punkt när det tippar över och inte går längre, säger Peter Näslund till Habit.

Huruvida fler butiksstängningar än de som redan gjorts väntar kan rekonstruktören inte svara på och säger att han har fått i uppgift att kedjan i dag omfattar 34 fysiska butiker samt e-handel.

I affärsmodellen ligger enligt Peter Näslund att ha ett visst antal butiker för att få till ett omnikanalerbjudande men likt många andra i detaljhandelsbranschen har kedjan haft svårt att ställa om till kundernas nya digitala köpmönster.

– Ägaren vill ha ett visst antal butiker spridda över landet och merparten av butikerna har man för avsikt att fortsätta driva. Färre än dagens 34 har man ingen önskan att ha. Men det kan bli aktuellt med fler butiksstängningar om inte förhandlingar med hyresvärdar och fastighetsägare faller väl ut. Att se över butiksnätet är något som gjorts under en längre tid och planen är att arbeta vidare med det, säger Peter Näslund till Habit.

Förutom samtal med fastighetsägarna så är förhandlingar med leverantörer en del i kedjans rekonstruktionsplan. Upplägget bygger på att "dela riskerna" med leverantörerna och kedjan ska enligt rekonstruktören presentera tydliga kommissionsavtal.

Peter Näslund säger till Habit att kedjan under en tid också arbetat med att skruva på sortimentet men exakt hur sortimentet ser eller kommer att se ut har han ingen mer information om ännu.

Skulderna uppgår enligt rekonstruktören till omkring 200 miljoner kronor men det är enligt honom för tidigt att säga en mer exakt summa än så innan han har bildat sig en tydligare bild av omfattningen. 

Förutom butiksstängningar och därmed minskad personalstyrka så har overheadkostnaderna på huvudkontoret slimmats rejält och Peter Näslund säger att han inte tror att personalstyrkan kan bli mindre än vad den är nu.

På huvudkontoret arbetar 14-15 personer i nuläget. Rekonstruktören säger att de anställdas lön täcks av den statliga lönegarantin och löner kommer att kunna betalas ut i februari.

Är nuvarande ägare villiga att skjuta till mer pengar?

– Jag kan inte riktigt svara på den frågan men i nuläget svarar jag ja men det återstår att se hur upplägget blir. Det är för tidigt att prata om hur ackordet och framtiden ser ut för JC. Nu arbetar vi med rekonstruktionsplanen som ska presenteras för borgenärerna.

Ett borgenärssammanträde ska äga rum vid Stockholms tingsrätt 25 februari. Hur länge rekonstruktionen förväntas pågå kan Peter Näslund ännu inte sia om.

Läs mer om: JC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047