23948sdkhjf

Obemannade butiker blir franchise – 200 stycken ska upp

”Alla papper är redo och intressenterna är många. Jag har visat att det går”.

Fri Köpenskap kunde i november berätta om studenten Edvin Johansson som öppnat en obemannad butik i Ekängen strax norr om Linköping. Nu ska konceptet breddas till 200 butiker i landet – vilket Corren var först med att rapportera om.

Det kan bli ännu fler än så men det är en rimlig siffra när man tittar på de geografiska lägen som skulle vara högaktuella för konceptet, säger Edvin Johansson till Fri Köpenskap.

Sedan butiken öppnat har han förfinat konceptet och tagit fram ett färdigt franchise-avtal.

Allt är på plats och det är bara att sätta igång. Jag har visat att det fungerar i Ekängen och både ett 50-tal kommuner och en rad företagare har hört av sig. Det finns ett stort intresse.

Om tre år tror han att 200 butiker finns på plats.

Det kommer att gå snabbt. Många företagare är intresserade och det gagnar alla som lever och verkar på landsbygden. Dessutom kan man söka glesbygdsstöd. 

200 till antalet är lika många obemannade butiker som Lifvs Scandinavia aviserat att man tänker öppna. Första Lifvs-butiken ska öppnas i Frösundavik söder om Bålsta centrum i mars.

Känner du flåset i nacken?

Nej, det är kul att fler aktörer ser fördelarna med obemannade butiker. Sedan har de ju inga butiker på plats ännu, och fördelarna med mitt franchise-koncept är att jag kan expandera snabbt.

Så ser butiken i Ekängen ut

20-åriga Edvin Johanssons obemannade butiker går under det ovanliga namnet {Auto_mat} och varorna levereras av Axfood Närlivs. Dörren är upplåsbar och varorna betalbara via bank-id mellan 05.00 - 23.00 alla dagar.

Det är en ganska rimlig avvägning. De få köp som görs senare än så väger inte upp mot den säkerhetsrisk som nattöppet innebär.

De första månaderna har gått bra i Ekängen, menar han. I snitt handlar 85 kunder per dag i butiken och de flesta handlar fler än en vara. Sortimentet har ett brett utbud av kolonialvaror men innefattar även färskvaror som exempelvis, frukt, grönsaker bröd och mjölk.

Vi har i princip inte haft något svinn, varken brottsligt eller varumässigt. Det enda svinn som uppstått är förpackningar som gått sönder, konstaterar han.

När det gäller brottsligheten är han inte orolig. Butiken är både kameraövervakad och kontantlös.

Dessutom säljer vi inte dyra produkter som exempelvis tobak och alkohol. Jag tror inte att den här typen av butiker är en särskilt intressanta måltavlor för kriminella.

Butiken är upplåsbar via bank-id. 

Att begränsa konceptet till avfolkningsområden där den ekonomiska kalkylen för en traditionell butik är svår att få ihop vill han inte göra.

Ekängen är ett snabbt växande villasamhälle och liknande områden finns i var sjätte kommun. Dessutom har mitt koncept en annan fördel. Butikerna byggs i Attefallsstugor och är designade så att de enkelt kan lyftas upp på en lastbil. De kan alltså flytta med kunderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079