23948sdkhjf

Sova stänger var fjärde butik

Här är alla sju sängvaruhus som ska avvecklas.

Ett och ett halvt år efter att Sova ansökte om rekonstruktion planerar nu sängvaruhuset en större omstrukturering av bolaget för att anpassa sig till e-handelsskiftet inom detaljhandeln. Var fjärde butik ska stängas och personal sägas upp, rapporterar Dagens Industri som var först med att berätta om nyheten.

– Det här är precis i inledningsskedet. Vi har inlett första delen av förhandlingar med facket och informerar butikerna i dag, säger Sovas presschef Magnus Lunderquist till Di.

I ett pressmeddelande senare på fredagen ger Sova mer information om sina planer. Kedjan ska fokusera mer på onlineaffären och på att förbättra den digitala kundupplevelsen. Samtidigt centraliseras de fysiska butikerna. Sju av totalt 26 butiker ska stängas, sex butiker ska säljas till koncernens nya retailbolag och fem butiker ska drivas som franchise.

De butiker som avvecklas finns i Borås, Gävle, Karlstad, Norrköping, Skövde, Uddevalla och Uppsala. Där påbörjas nu utförsäljning av lager. Varje butik sysselsätter 5-6 personer.

– Vi måste, precis som alla andra retailkedjor, anpassa oss och dra nytta av det allt mer digitala beteende våra kunder har. Det är tråkigt när butiker försvinner, men kombinationen av våra kunders online-besök och besök i butik gör att behovet av ett stort antal fysiska butiker har minskat, kommenterar Magnus Lunderquist.

Efter omstruktureringen kommer Sova att ha kvar 14 butiker i storstadsregionerna samt ett antal butiker som franchise ute i landet.

Sängkedjan gick sommaren 2017 in i företagsrekonstruktion. För att rädda bolaget stängdes 14 butiker, varav 12 helägda butiker och 2 outletbutiker. Bolaget kom ur rekonstruktionen under 2018 efter ett ackord som innebar 25 procents betalning till fordingsägarna.

Sova, som säljer sängvarumärken som Hästens, Viking och Tempur, är Sveriges största kedja inom sängar. Madrass- och kuddtillverkaren Tempur Sealy är sedan förra året ny majoritetsägare i Sova-gruppen. Det nya retailbolaget, Sova Stockholm Retail, är ett joint venture där Tempur Sealy är majoritetsägare.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078